Servis avtodomov je najpomembnejši del vzdrževanja in upravljanja tovrstnih vozil. Avtodom namreč ni le prevozno sredstvo, kot je avto, ki ga vsakodnevno uporabljamo, temveč je tudi dom na kolesih. To pomeni, da ni potrebno vzdrževanje le podvozja oz. samega vozila, temveč je prav tako nujno poskrbeti za pravilno vzdrževanje bivalnega dela. Le tako bo poskrbljeno za varnost na vseh vaših poteh.

Servis bivalnih kombijev in avtodomov

Servis avtodomov in kombijev – podvozje

Tako kot pri vsakem vozilu je servis podvozja izjemno pomemben, saj predstavlja ključni del vzdrževanja celotnega vozila. Ker je podvozje odgovorno za podporo celotne strukture in nosilnosti vozila (teža tovrstnih vozil je precej visoka), je njegovo vzdrževanje ključno za zagotavljanje varnosti na cesti.

Servis avtodomov je precej podoben servisu vašega osebnega avtomobila. Običajno vključuje pregled in popravilo vseh ključnih komponent, kot so zavorni sistem, vzmetenje, krmiljenje in amortizerji. Zavorni sistem je eden najpomembnejših delov podvozja, saj je odgovoren za ustavljanje vozila v sili. Pri avtodomih je namreč potrebno upoštevati, da je zavorna pot zaradi velike teže vozila precej daljša kot pri osebnem avtomobilu. Prav zato morajo biti zavore redno pregledane.

Prodaja, najem in servis avtodomov in bivalnih kombijevUstrezno mora biti poskrbljeno tudi za vzmetenje in krmiljenje, saj bo le tako vožnja karseda udobna. Na počitnice se navsezadnje odpravimo z namenom sprostitve, zato moramo uživati že na poti do cilja. Za razliko od potovanja z avtomobilom, je vožnja z avtodomom nekaj posebnega že sama po sebi in ne predstavlja le transporta od točke A do točke B. Pot do cilja je enako pomembna kot sama končna destinacija. Seveda pa ni pomembno le udobje, temveč tudi varnost. Ustrezno vzmetenje absorbira udarce na cesti in tako preprečuje poškodbe na vozilu, krmiljenje pa skrbi za pravilno usmerjanje vozila.

Prav tako so pomembni amortizerji, ki zagotavljajo stabilnost vozila na cesti. Redno vzdrževanje in zamenjava amortizerjev bosta pomagala ohraniti vozilo v optimalni kondiciji, kar pripomore k daljši življenjski dobi.

Ne smemo pozabiti niti na ostale komponente, kot so osi, kolesa in pnevmatike. Slednje so edini del vozila, ki se dotika ceste, zato morajo biti v dobrem stanju. Svetujemo sicer vam, da zanje ne poskrbite le z rednim servisiranjem, temveč njihovo napolnjenost preverjate tudi tekom potovanja.

Servis bivalnih kombijev

Servis bivalnih kombijev in avtodomov – bivalni del

Servis bivalnih kombijev in večjih avtodomov pa ne vključuje le servisa podvozja, temveč tudi bivalnega dela. Redno vzdrževanje skrbi za optimalno delovanje vseh sistemov, ki omogočajo udobno bivanje v vozilu. Bivalni del avtodoma vključuje kuhinjo, kopalnico, ogrevanje, hlajenje, električne in vodne sisteme ter drugo dodatno opremo za avtodome, ki zagotavljajo udobno bivanje na potovanju.

Med servisom bivalnih kombijev je potrebno preveriti delovanje vseh sistemov in jih po potrebi popraviti. Vodni in električni sistem sta za udobno življenje ključnega pomena. Pri vodnem sistemu je potrebno redno skrbeti, da nikjer ne pušča, dobro pa je tudi pregledati kakovost vode in očistiti sam rezervoar.

Slednjega je po prihodu s potovanja nujno potrebno izprazniti, saj lahko le tako preprečimo kopičenje bakterij in plesni. Izpust vode iz celotnega vodnega sistema je sicer nujen predvsem pozimi, ko temperature padejo pod ledišče. Če voda v ceveh zamrzne, lahko pride do hudih težav.

Pri vzdrževanju električnega sistema vam svetujemo, da delo prepustite strokovnjakom. Vsi deli avtodoma so namreč med seboj povezani, zato če pride do napake v enem delu, se to lahko zelo hitro odrazi tudi v ostalih. Strokovnjaki bodo lahko prepoznali težave in jih hitro odpravili, medtem ko lahko sami naredimo še večjo škodo. Električni sistem moramo jemati resno, saj lahko morebiten kratek stik hitro spremeni nedolžno napako v tragedijo. Nihče si ne želi, da bi že zaradi manjše napake ostal brez svoje hiše na kolesih.

Vodni in električni sistem pa nista edini komponenti bivalnega dela. Dodatna oprema za avtodome je prilagojena različnim željam in potrebam posameznikov, a v splošnem vključuje klimatsko napravo, hladilnik, televizijo, satelitsko anteno, dodatno razsvetljavo, tendo oz. markizo in podobno.

Za vsak dodaten element je potrebno poskrbeti in ga redno vzdrževati, saj se le tako ne bodo težave pojavile ravno, ko bomo na poti sredi ničesar. Za dodatno varnost je avtodom opremljen tudi z varnostnimi napravami, kot so dimni detektorji, plinski alarmi, naprave za preprečevanje uhajanja plina in drugimi.

Dodatna oprema za avtodome in kombije

Na voljo dodatna oprema za avtodome in kombije

Če želite poskrbeti za čim daljšo življenjsko dobo vaše hiše na kolesih, poskrbite za redno vzdrževanje tako bivalnega dela, kot samega podvozja. Reden servis bivalnih kombijev bo zagotovil manjše stroške popravil v prihodnosti, poleg tega pa se boste lahko odpravili na pot povsem brezskrbno. Ne bo vas skrbelo, da bi se pokvaril npr. vodni sistem, brez katerega je življenje zelo oteženo, če ne celo nemogoče. Takšnih počitnic si nihče ne želi imeti v spominu, zato poskrbite za osnovno in dodatno opremo za avtodome še preden se odpravite na pot.

AC Glavan so pooblaščeni za servis avtodomov, torej vozil in opreme Hymer, Buerstner, Carado, Phoenix, Dometic, Eriba, E&P Hydraulics – Alko, VB Airsuspension, Thironik, Caratec in Wynen-Gas, servisirajo pa tudi podvozja Fiat in Mercedes Benz. Ker imajo na tem področju ogromno izkušenj ter se stalno dodatno izobražujejo in usposabljajo, bodo za vaš dom na kolesih poskrbeli kakovostno.

Servis avtodomov in kombijev